Zonnepanelen Checklist 2023

Staat u op het punt om zonnepanelen te kopen of overweegt u de aanschaf van zonnepanelen? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden voordat u overgaat tot aankoop. Om het u gemakkelijk te maken, hebben wij een handige checklist voor u opgesteld, die ook in een vereenvoudigde versie te downloaden is als PDF. Deze gratis zonnepanelen checklist voor particulieren, maar ook bedrijven, kunt u gebruiken als startpunt van uw oriëntatie op zonnepanelen. Zo bent u goed voorbereid op uw duurzame aankoop.

De voorbereiding

Voordat u een partij benadert, doet u waarschijnlijk onderzoek. Hier let u op tijdens de voorbereiding:

1. Uw persoonlijke voorkeuren

Allereerst moet u voor uzelf vaststellen wat u belangrijk vindt. Wilt u gaan voor de beste opbrengst? Of voor de beste prijs-kwaliteit verhouding? Is het esthetisch gehalte van de zonnepanelen belangrijk voor u? Allemaal aspecten die handig zijn om vooraf overdacht en vastgesteld te hebben. Eventueel kunt u zich alvast oriënteren op merken zonnepanelen en bijbehorende materialen. Belangrijk is dat de zonnepanelen van hoge kwaliteit zijn. Zogenaamde ‘tier 1’ zonnepanelen bieden die kwaliteit. Met tier 1 zonnepanelen gaat u ook voor zekerheid: deze producenten bestaan al geruime tijd en bieden u dus meer garantie dat zij over 20 jaar nog actief zullen zijn. U kunt verder ook nog de keuze maken tussen zonnepanelen met optimizers of stringgeschakelde zonnepanelen. Bij een systeem met optimizers bijvoorbeeld, wordt het brandgevaar heel sterk beperkt. Misschien heeft u ook een voorkeur in het soort applicatie dat u wilt gebruiken voor monitoring. Kortom, u kunt de installatie volledig naar uw wensen laten vormgeven.

Wilt u meer informatie over onze producten en de mogelijkheden voor uw woning? Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvende informatie!

2. Is mijn dak geschikt?

Om zonnepanelen te kunnen plaatsen, moet uw dak wel geschikt zijn voor zonnepanelen. De ligging, de kwaliteit van het dak, de omringende gebouwen en bomen beïnvloeden de mogelijkheid of onmogelijkheid van het plaatsen van zonnepanelen. Ook is het van invloed op de opbrengst, dus check dit goed. Komt u er niet uit of twijfelt u? Plan dan een vrijblijvende inmeting, zodat een expert kan beoordelen wat er mogelijk is voor uw woning. Ter voorbereiding maakt u alvast foto’s van het dak, de meterkast en de plaats waar de omvormer gewenst is, zodat de monteurs voorbereid op locatie kunnen komen.

3. Vergunningen

Voor de meeste huizen is dit punt niet relevant, maar op sommige woningen mogen niet zomaar zonnepanelen geplaatst worden. Dit is vaak het geval bij monumentale panden en gebouwen die deel uitmaken van een belangrijk stadszicht. Twijfelt u of u met uw woning verplicht bent om een vergunning aan te vragen? Vraag het na bij uw gemeente zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

4. Subsidie

Landelijk zijn er momenteel geen subsidies waar u als particulier gebruik van kunt maken. Soms hebben gemeentes of provincies wel iets geregeld om de opwekking en het gebruik van zonne-energie te stimuleren. Vraag daarom na bij uw gemeente of provincie of u in aanmerking komt voor subsidie of een regeling. Dit zou u zomaar wat kunnen schelen in de aankoopprijs.

De selectie

Bij het kiezen van een geschikte partij die uw installatie mag verzorgen, zijn er ook wat aandachtspuntjes om rekening mee te houden:

5. Eisen aan de installateur

Wanneer u aanbieders met elkaar gaat vergelijken, begint u vaak online op hun website. U kunt aan de hand van de website vaak al vaststellen of een aanbieder gecertificeerd is. Let hierbij vooral op het Zonnekeur kenmerk, speciaal voor zonnepanelen installateurs, fabrikanten en leveranciers. Vooraf is het ook handig om vast te stellen of en welke garanties de installateur biedt. Hiermee heeft u als klant meer zekerheden wat betreft uw installatie. Een ander belangrijk punt is de kwaliteit van de installateur. Over het algemeen valt aan te nemen dat een partij die al geruime tijd werkzaam is in de branche of sector meer ervaring heeft en een stabielere reputatie. Zo loopt u als klant ook minder risico: wanneer u onderhoud aan uw panelen nodig hebt zal uw installateur naar alle waarschijnlijkheid nog steeds bestaan.

6. Vertrouwen

Zoals hiervoor genoemd, is het aan te raden om voor een partij te gaan die al langere tijd bestaat. Zo loopt u minder risico dat een bedrijf failliet is op het moment dat u ze nodig heeft voor bijvoorbeeld onderhoud, storingen of aanvullende diensten. Daarnaast heeft een installateur met een lange bestaansgeschiedenis meer technische kennis en ervaring in huis. Als het mogelijk is, laat een aanbieder dan altijd even langskomen voor een inmeting en/of persoonlijk gesprek. Zo weet u zeker dat zij uw situatie goed in kunnen schatten, kunt u direct al uw vragen stellen en heeft u tegelijkertijd een ‘gezicht’ bij uw installateur. Kies daarnaast ook een partij die relatief dichtbij gevestigd is. Een lokale aanbieder is snel ter plekke, zodat u minder kwijt bent aan voorrijdkosten en dergelijke.

7. De opbrengst en de terugverdientijd

Het is belangrijk bij het bepalen of zonnepanelen interessant zijn voor u of niet: de terugverdientijd. Uiteraard wilt u niet te lang wachten voordat u uw zonnepanelen hebt terugverdiend. Daarom kiest u voor de optimale combinatie van kwaliteit, prijs, opbrengst en terugverdientijd van uw zonnepanelen. Vaak is dit lastig exact vast te stellen. Laat dit daarom berekenen door een installateur. Zij hebben geavanceerde berekeningsprogramma’s waarin de installatie volledig berekend kan worden en zij u een nauwkeurige indicatie kunnen geven. Zo heeft u meer zekerheid en kunt u een betere keuze maken. Strago Electro maakt offertes met rekenprogramma’s waarin vergevorderde technologie toegepast wordt om u de beste oplossing te bieden. 

Wilt u een uitgebreid advies voor uw situatie? Laat Strago Electro een gratis inmeting uitvoeren voor een offerte op maat.

De installatie... en daarna?

U heeft offertes vergeleken en de optie en aanbieder gekozen die bij u past. Alles lijkt geregeld, maar toch zijn er nog een paar zaken waar u op moet letten.

8. Aanmelden bij de energieleverancier

In zonnige tijden kan het voorkomen dat u niet alle opgewekte energie zelf verbruikt. In deze gevallen kunt u nu nog deze extra energie terugleveren aan het energienet en krijgt u daar een vergoeding voor. Om deze teruglever-vergoeding te kunnen ontvangen, moet uw installatie aangemeld zijn bij uw netbeheerder. U kunt dit in veel gevallen laten uitvoeren door uw installateur of zelf doen aan de hand van een instructie online.

9. BTW terugvragen (tot en met eind 2022)

Is uw installatie in 2022 opgeleverd en staat de factuur van uw zonne-installatie nog op 2022? Dan kunt u de BTW over de investeringskosten van uw zonnepaneleninstallatie terugvragen bij de Belastingdienst. Hiervoor vult u een opgaaf in, geeft u uw rekeningnummer door en doet u vervolgens btw-aangifte bij de Belastingdienst. Ook dit kunt u uit handen geven, of aan de hand van ons BTW teruggave formulier zelf regelen. 

Vanaf januari 2023 heeft de Overheid de BTW over de aanschaf van zonnepanelen door particulieren laten vervallen. Daardoor zal op facturen uit 2023 0% BTW vermeld staan, waardoor u als particulier dus geen BTW meer hoeft terug te vragen.

10. Onderhoud

Wat veel mensen over het hoofd zien, is het regelen van onderhoud tijdens of na de aanschaf van de zonne-installatie. U heeft een zorgvuldige keuze gemaakt voor zonnepanelen en wilt optimaal profiteren van uw opwekking. Om ervoor te zorgen dat uw zonnepanelen zo lang mogelijk meegaan, is onderhoud nodig. Zo beperkt u het risico op storingen, schade en verminderde opbrengst. Met een onderhoudscontract controleert en reinigt de installateur uw installatie periodiek, of u vraagt een eenmalige onderhoudsbeurt aan. Bij Strago Electro kunt u kiezen uit verschillende onderhoudscontracten of een eenmalige controle of onderhoudsbeurt. Voor meer informatie en de mogelijkheden kunt u ons natuurlijk bellen of mailen.

11. Verzekering

Niet iedere verzekeraar dekt automatisch schade aan de zonnepanelen. Daarom is het belangrijk om tijdig uw opstalverzekering na te kijken om vast te stellen of dit het geval is. Zo niet, dan is het aan te raden uw verzekering te wijzigen zodat u verzekerd bent tegen schade aan uw zonnepanelen.

Wellicht bent u na het lezen geïnteresseerd geraakt in de mogelijkheden die Strago Electro u kan bieden, of misschien heeft u andere vragen. Neem vooral contact met ons op! Wij helpen u graag verder.

Home Strago Electro |Erkend Installateur KvINL
Erkend leerbedrijf
Home Strago Electro |Zonnekeur
Home Strago Electro |Inspectie Leefomgeving en Transport | Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Home Strago Electro | Stibat
BRL6000-21 certificaat Strago Electro
Home Strago Electro | Wecycle partner
Home Strago Electro |Kenteq
Home Strago Electro |Techniek Nederland
Logo Strago

kwaliteitinnovatie en betrouwbaarheid

Openingstijden
maandag  07.45 - 16.30
dinsdag 07.45 - 16.30
woensdag 07.45 - 16.30
donderdag 07.45 - 16.30
vrijdag 07.45 - 16.30
Contact

Avelingen Oost 8
4202 MN Gorinchem
Nederland
0183-632955
info@strago.nl

Links