Hoe vraag ik de BTW terug over mijn investering in zonnepanelen?

Recent heeft u voor het eerst zonnepanelen aangeschaft en inmiddels liggen ze boven op uw dak te blinken in het zonlicht. Klus geklaard, zou u denken. Of toch niet?

Wellicht dat u dit al wist, maar over de investering in zonnepanelen kunt u de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Daarmee bespaart u in de meeste gevallen enkele honderden euro's, waarmee u weer leuke dingen kunt doen. Zoals een dagje uit met het gezin, bijvoorbeeld. Maar hoe zit dat dan precies?

Enkele criteria vooraf

Allereerst een korte uitleg wat de regeling precies inhoudt en voor wie deze bestemd is. Om de btw over de investering in zonnepanelen terug te kunnen vragen, zult u aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. 

  1. U bent particulier. Bent u zzp'er of heeft u een eenmanszaak? Vraag dan de btw terug in uw normale btw-aangifte.
  2. U koopt voor de eerste keer zonnepanelen
  3. Uw naam staat op de factuur van de zonnepanelen
  4. Uw naam staat op het energiecontract
  5. Uw naam staat op de factuur van het energiebedrijf (let op: de orderbevestiging telt niet)
  6. U vraagt de btw terug binnen 6 maanden ná het jaar waarin u de zonnepanelen heeft laten installeren

Als alle voorwaarden op u van toepassing zijn, kunt u onderstaande stappenplan volgen. Wilt u het terugvragen van de btw uitbesteden? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Het stappenplan om de btw terug te vragen

Om de btw terug te vragen hoeft u niet veel stappen te doorlopen, maar het vereist wel wat van uw tijd. 

Stap 1: U meldt zich aan als ondernemer voor de btw

Om de btw terug te kunnen vragen, zult u zich als ondernemer moeten aanmelden bij de Belastingdienst. Zo kunt u de kleineondernemersregeling toepassen (KOR). Waarom doet u dit? U gebruikt vaak niet alle stroom zelf, maar levert ook een deel terug aan uw energiemaatschappij.

Aanmelden doet u door het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders' in te vullen en op te sturen naar de Belastingdienst. U kunt dit online doen, of een PDF downloaden, invullen en opsturen. In het formulier komt u verschillende onderdelen tegen, zoals:

  1. Gegevens zonnepaneelhouders: dit zijn uw persoonlijke gegevens (die overeenkomen met de gegevens op de energienota)
  2. Bij onderdeel 2B wordt u gevraagd of u de KOR wilt toepassen. De voor- en nadelen hiervan leest u verderop in dit artikel.

Binnen 10 dagen krijgt u bericht van de Belastingdienst of uw aanmelding is goedgekeurd. Deze brief draagt de titel 'Vaststelling belastingplicht'. Na de bevestiging ontvang je binnen twee weken de inloggegevens om in te loggen op de website van de Belastingdienst.

Stap 2: Geef uw rekeningnummer door voor de uitbetaling van de btw

Stap 2 is een belangrijke stap en moet zeker niet overgeslagen worden. Het rekeningnummer kan doorgegeven worden aan de Belastingdienst. Dit doet u door in te loggen op de website van de Belastingdienst, met de inloggegevens die u inmiddels heeft ontvangen. 

Let op! Geef uw rekeningnummer door voordat u aangifte doet, want dit voorkomt vertraging bij de uitbetaling. De belastingdienst gebruikt namelijk niet automatisch een rekeningnummer dat al bij hen bekend is. Verder zijn er nog een aantal dingen waar u op moet letten. Bij het digitale formulier staat het kopje 'contactpersoon'. Tenzij u een boekhouder heeft, vult u hier uw eigen gegevens in. Vervolgens vraagt de Belastingdienst om een zogenaamd 'subnummer'. Dit zijn de twee cijfers die na de B komen in uw omzetbelastingnummer. U vindt het nummer in de ontvangen brief die we bij stap 1 behandeld hebben.

Stap 3: Btw-aangifte doen

Wanneer het tijd is om belastingaangifte te doen, ontvangt u óf digitaal óf per post een bericht dat uw aangifte klaar staat om in te vullen. In beide gevallen vult u alleen de rubrieken 1 en 5 in. Wat komt hier zoal bij kijken?

U dient aan te geven of u geïntegreerde zonnepanelen of niet-geïntegreerde zonnepanelen heeft. Geïntegreerde zonnepanelen betekent dat de zonnepanelen ook dienen als dakbedekking, zoals bij een indaksysteem. Wanneer het gaat om geïntegreerde zonnepanelen, mag u maar eenderde van de in rekening gebrachte btw terugvragen. 

Een ander belangrijk onderdeel van het doen van btw-aangifte is het bepalen of u gebruik gaat maken van het vastgestelde forfait of dat u de btw zelf gaat berekenen. Over de opgewekte stroom die u teruglevert aan het elektriciteitsnet wordt btw geheven. Omdat het enigszins omslachtig is om te berekenen hoeveel stroom u verbruikt en hoeveel u teruglevert, heeft de Belastingdienst ook de mogelijkheid om voor het forfait te kiezen. Dit zijn vastgestelde bedragen die gekoppeld zijn aan het vermogen van uw zonne-systeem. In de offertes van Strago Electro voor zonnepanelen wordt dit standaard vermeld. Ook belangrijk om te weten: de btw-aangifte heeft geen gevolgen voor de (particuliere) inkomstenbelasting aangifte.

Bij rubriek 2, 3 en 4 hoeft u niets in te vullen en kunt u direct doorgaan door op akkoord te klikken.

De voor- en nadelen van de nieuwe Kleine OndernemersRegeling (KOR)

Nog even terugkomend op de eerdergenoemde KOR, want waarom zou je hier juist wel of niet voor kiezen? De naam van de regeling zegt het al: het gaat hier om een regeling voor kleine ondernemers; ondernemers met een minder hoge omzet dus. Als uw jaarlijkse omzet exclusief btw onder de €20.000 uitkomt, dan heeft u de mogelijkheid om voor de KOR te kiezen. Hier valt ook de opbrengst die men verkrijgt vanuit het terugleveren van energie aan het stroomnet.

Maar wat zijn dan de voordelen van de KOR in de context van het aanschaffen van zonnepanelen?

  • Zoals eerder genoemd, bent u voor de Belastingdienst een ondernemer en heeft een btw-aangifteplicht. Door gebruik te maken van de KOR vervalt die plicht en hoeft u maar één keer btw-aangifte te doen.
  • U heeft een beperkte administratieplicht

Welke nadelen zitten er aan de KOR?

  • Uw keuze staat vast voor minimaal 3 jaar

//


Graag op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen Strago? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden


Strago Electro
Avelingen Oost 8
4202 MN Gorinchem

0183-632 955
info@strago.nl
www.strago.nl