Heel veel pv installaties in Nederland zijn op het zuiden gericht. En dat is niet zonder reden. De meest ideale oriëntatie van zonnepanelen op daken is inderdaad de zuid-opstelling. Samen met een hellingshoek van 45 graden zul je met deze opstelling de hoogste opbrengst in energieopwekking behalen. De zuidelijke opstelling zorgt voor het meeste rendement en daarmee ook voor een snelle terugverdientijd van de investering.
Inmiddels zijn zonnepanelen niet meer uitsluitend geschikt voor zuidelijke daken. Ook een pv systeem in oostelijke en/of westelijke richting is tegenwoordig een interessante optie. Dit komt door meerdere factoren. Allereerst zijn de kostprijzen van zonnepanelen gedaald in de afgelopen jaren, waardoor zij nu veel goedkoper zijn om aan te schaffen. Deze prijsdaling resulteert in een kortere terugverdientijd. Feit blijft dat zonnepanelen op het zuiden sneller terug te verdienen zijn met gemiddeld zes tot zeven jaar. Met een pv installatie op het oosten en westen doet men er een paar jaar extra over om de investering terug te verdienen. De opbrengst bij een oriëntatie op het oosten en westen ligt 20% lager dan een zuidelijke opstelling, wat het verschil in terugverdientijd veroorzaakt. Zonnepanelen hebben een lange levensduur van gemiddeld 25 jaar, soms wel langer. Het maakt daarom niet veel uit in welke richting de zonnepanelen liggen: er is genoeg tijd om de investering terug te verdienen.
Wat zonnepanelen op het oosten en westen vooral erg interessant maakt, is het piekmoment van opwekking. Bij zonnepanelen op het zuiden ligt dit rond het middaguur, wanneer veel mensen niet thuis zijn. Het elektriciteitsnetwerk krijgt op deze momenten veel te verduren, waar Nu.nl recent ook over berichtte. Wanneer meer mensen zonnepanelen met zuidelijke oriëntatie aanschaffen, zal het netwerk op den duur ook overbelast raken. Daarentegen presteren zonnepanelen op het zuiden veel minder aan het eind van de middag, wanneer er juist meer vraag naar energie is. Wanneer thuisbatterijen interessanter worden voor Nederlandse huishoudens om aan te schaffen, zou dit een mogelijke oplossing zijn om thuis energie op te slaan voor minder zonnige momenten. Tegelijkertijd wordt het elektriciteitsnetwerk ontlast en de stroom aan elektriciteit beter verdeeld.
Verschilt de oriëntatie dan zoveel in opwekking? Even een voorbeeld ter vergelijking: zonnepanelen op het zuiden hebben zoals gezegd hun piekmoment rond het begin van de middag. Tegen het einde van de middag leveren deze zonnepanelen echter maar 15% van hun piekvermogen. Zonnepanelen op het westen wekken daarentegen aan het einde van de middag 55% van hun piekvermogen op, precies op het drukste moment van de dag. De meeste huishoudens verbruiken dan de meeste energie aan verlichting en elektronische apparaten. Mocht het voorkomen dat een huishouden met een opstelling naar het westen teveel energie opwekt, dan kunnen zij anderen ook helpen door energie terug te leveren op een van de grootste piekmomenten van de dag. Een pv installatie op het oosten en westen start eerder op met zon op het oosten en stopt later met zon op het westen. De piek aan het begin van de middag is wel lager dan bij een zuid-opstelling. Zo wordt de energieopwekking veel beter verdeeld over de dag dan bij een zuid-opstelling, waardoor een oost-west installatie eigenlijk gunstiger is.
In sommige gevallen is een pv installatie op het oosten en westen gericht zelfs beter geschikt dan het zuiden. Een voorbeeld daarvan is de combinatie plat dak, weinig dakoppervlak. In principe kan op een plat dak in iedere richting zonnepanelen geplaatst worden. Waarom dan het liefst op het oosten en westen? Zonnepanelen op het zuiden gericht werpen schaduw op de daarachter volgende rij, wat minder goede prestaties oplevert. Daarom moet meer afstand tussen de rijen gecreëerd worden en gaat ruimte voor zonnepanelen verloren. Vaak wordt aangeraden om rijen te creëren van zonnepanelen in oost-west richting. Hierbij worden de zonnepanelen tegen elkaar aan geplaatst met een flauwe hoek van ongeveer 10 tot 13 graden. Zo kan er meer ruimte benut worden, waardoor men gemiddeld 30% meer zonnepanelen kan plaatsen dan bij een zuidelijke pv installatie. Bij een schuin dak op het oosten en westen worden de zonnepanelen op beide zijden geplaatst. Met zonnepanelen in oost-west richting wordt ongeveer 5% tot 7% minder rendement per wattpiek behaalt.
Daken zijn veel vaker geschikt voor zonnepanelen dan men denkt. Ook als er schaduw op het dak valt of als het dak wat kleiner is kan een pv installatie toch rendabel zijn. Wanneer men niet zoveel zonnepanelen kwijt kan of wanneer er (deels) schaduw op het dak valt, wordt vrijwel altijd een omvormer met power optimizers aangeraden. Per paneel wordt een optimizer geplaatst, die de prestaties van de zonnepanelen optimaliseert zodat de opwekking zo hoog mogelijk is.
Iedere situatie is anders en het kan dus ook best zo zijn dat uw dak geschikt is voor zonnepanelen, ondanks dat deze niet op het zuiden ligt. Wij raden u dan ook aan om een inmeting met ons in te plannen om uw situatie te komen bekijken en u te adviseren over de mogelijkheden. Zo weet u precies of zonnepanelen ook een optie voor u zou kunnen zijn.
Meer informatie? Neem contact met ons op!
Graag op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen Strago? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!
Strago Electro
Avelingen Oost 8
4202 MN Gorinchem
0183-632 955
info@strago.nl
www.strago.nl